VIDEO: Cum își petrec pisicile “timpul liber”. Ce a descoperit un cercetător când a atașat camere de feline

178

Te-ai intrebat vreodata ce face pisica ta atunci cand nu esti prin preajma? Acum, cu ajutorul camerelor miniaturale, cercetatorii au putut afla cum isi petrec pisicile “timpul liber”, atunci cand nu sunt stapanii in jur, scrie Business Insider.

Dr. Maren Huck, din cadrul Universitatii din Derby, a declarat pentru Science Mag ca a decis sa studieze comportamentul pisicilor in lipsa stapanilor atunci cand propria ei felina a adus acasa un soim imens. Huck s-a intrebat daca pisica ei a ucis pasarea sau daca a furat-o de la alt vanator.

PISICILE SE COMPORTA DIFERIT CAND NU SUNT IN PREAJMA OAMENILOR

Huck a montat o camera pe propria pisica si a observat ca felina se comporta diferit atunci cand era afara. Pentru a determina daca e un comportament raspandit, camerele “catcam” au fost montate pe alte 16 pisici si rezultatele au fost publicate in jurnalul Applied Animal Behavior Science.

In total, cercetatorii au descris 40 de categorii de comportament. Multe exemplare au dat dovada de un comportament mult mai relaxat atunci cand erau oameni prin preajma decat atunci cand erau singure. Mai mult, nu au scos la fel de multe sunete cand nu se aflau in preajma stapanilor.

In total, subiectii au petrecut 44% din timp odihnindu-se, pe cand 4% din timp au fost la vanatoare, 11% au mers si mai putin de 1% au alergat. Timpul acordat igienei personale a variat foarte mult, de la 8% in cazul unei feline foarte curate, la aproape 0 pentru altele.

Huck spera ca astfel de experimente sa ajute cercetatorii sa inteleaga comportamentul felinelor domestice pentru a gasi solutii de protejare a faunei locale. Pisicile sunt pradatori foarte eficienti, ce au devastat populatiile de pasari, mamifere si rozatoare in numeroase regiuni din lume.

Sursa: digi-animalworld.tv